Monday, April 06, 2009

OREO CheeseCake ala Cuppies

Last friday i've baked some OREO CheeseCake in Cup (mcm cupcake) my boss love it very much n ask me to do it again today... so today she bought all 20 cups that i brought... Alhamdulillah... my best friend (effyliani) also love this cheesecake... "nanti aku wat bg kat hang na"......
Aku share resepi ni ya....sudi2 kan lah cuba
OREO CHEESE CAKE

Bahan Base:
200 grm biskut OREO (1 paket) - diasingkan cream
50 grm butter (dicairkan) caranya : hancur kan biskut + butter - terap dlm loyang dan sejukkan 1 jam dlm petiais
Bahan Topping:
250 grm Cream cheese
80 grm gula kastor
2 biji telur ayam
1 sudu teh jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
1 kotak kecil whipp cream / 200ml
1 kotak kecil susu segar / 150ml
cream OREO (yg diasingkan tadi)
2 keping biskut OREO untuk hiasan
Cara:
Pukul semua bahan sehingga menjadi cream akhir sekali hancurkan 2 keping biskut dan digaulkan dengan bancuhan tadi dan dituangkan ke atas base tadi.
Bakar 160'
= 50/60 minit cara ‘water bath’.
Water Bath:

aku guna acuan egg tart then masuk dalam satu lagi loyang letakkan air dlam loyang tu...

P/S: lupa nak bagitau
1) Kek nie lepas masak jgn kuarkan terus dari oven kena biaq kan hingga sejuk dan biaq pintu oven terbuka... mengelakkan dari merekah....
2) Kek ni lepas masak tak boleh makan teruih, lepas sejuk kena simpan dalam freezer dulu sekurang2nya 2 jam...baru la sedap....

Walaupun nampak susah tapi hasilnya sedappppp!!!

No comments:

Post a Comment