Thursday, April 10, 2014

MENGANDUNG PADA USIA 30an


Assalamualaikum wrt wbt...

Salam Ceria semua... walaupun topik ini nampak mcm merisaukan... Saya akan kongsikan info2 yang berkaitan tajuk tue... dan Supplement Shaklee yang dapat membantu...

Ibu mengandung lewat usia 30 an mempunyai risiko kelahiran kecacatan yang tinggi?
Pada zaman moden ini, wanita mengandung lewat usia 30 an adalah pada tahap tertinggi dalam tiga dekad. Ramai wanita terutama wanita yang mempunyai kerjaya masing-masing nak kerjakan harta, kedudukan, memiliki kereta dan rumah sendiri, kerjaya yang stabil sebelum berkahwin. Bukan disebabkan kahwin lewat sahaja ada juga yang kahwin awal tetapi mempunyai masalah ketidaksuburan (seperti saya nie ;) ).

Apakah risiko-risiko ibu mengandung lewat usia 30 an?
Beberapa kajian menunjukkan bahawa komplikasi kehamilan pada wanit yang lebih tua adalah lebih tinggi berbanding wanita yang lebih muda. ini mungkin disebabkan kromosom yang tidak normal, kekurangan bilangan telur dan telur yang tidak berkualiti bagi ibu mengandung lewat usia 30 an. Di antaranya termasuk:-
 • Risiko keguguran
 • Komplikasi kehamilan yang tinggi termasuk tekanan darah tinggi, penyakit kencing manis
 • Kecacatan kelahiran termasuk sindrom down
 • Kesukaran untuk bersalin
 • Pendarahan yang banyak selepas bersalin
 • Meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan.
 • Risiko bayi dilahirkan awal (pramatang) dan dilahirkan kurang berat badan.
Bagaimana anda boleh meninggikan peluang untuk melahirkan bayi yang sihat walaupun anda sudah berusia?
Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi kehamilan seperti:-
 • Pengambilan asid folik dan vitamin pranatal yang mencukupi
 • Kurangkan pengambilan kafien yang boleh meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang
 • Amalkan gaya hidup yang sihat, pemakanan diet seimbang dan berkhasiat
 • Jangan merokok semasa hamil
 • Jangan minum alkohol semasa hamil
 • Bersenam secara rutin seperti menjalani yoga kehamilan.
 • Minum air dengan banyak
 • Menjalani rawatan pranatal yang rutin untuk memastikan kandungan anda dalam keadaan yang baik.

Jangan terlampau risau... Shaklee ada supplement yg dapat membantu... kita berusaha... tapi harus di ingat Allah S.W.T yang Maha Mengetahui... apa yang baik untuk kita... Berusaha dahulu sebelum kita berserah

Set Shaklee untuk ibu hamil TRIMESTER PERTAMA


1. Vitalea - Multivitamin yang tebaik dengan zat besi. Ia membantu dalam pembentukkan sel-sel darah merah..Jika ibu-ibu mengambil vitalea,tidak perlu lagi mengambil obimin okay..

2. B-complex - Mengandungi sebanyak 8 kumpulan vitamin B termasuklah asid folic. Asid folic dan B12 membantu pembentukan sel-sel darah merah di dalam badan. Jumlah asid folic yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural.

3. Vitamin C - Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping Vitamin C dapat meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

4. Ostematrix - Ibu mengandung memerlukan 1000-1300mg kalsium sehari. Ini adalah kerana bayi akan mula mengambil kalsium ibu dengan lebih banyak bermula trimester kedua. Ostematrix mengandungi bukan sahaja kalsium malah MAGNESIUM dan VITAMIN D..Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan tulang dan kerangka. Pengambilan OSTEMATRIX juga untuk menguatkan dan pembentukan tulang dan gigi bayi yang sihat. Pengambilannya juga boleh mengurangkan sakit pinggang , sakit belakang , kebas-kebas atau cramp.

5. ESP - Ia adalah minuman protein yang mengandungi banyak kelebihan kepada ibu dan anak yang dikandung. Ia penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu dan hormon dalam tubuh. Ia penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Disamping MEMBERI TENAGA pada ibu, ESP mampu mencantikkan kulit bayi dalam kandungan dan ibu mengandung itu sendiri.

Set Shaklee untuk ibu hamil TRIMESTER 2 dan 3
Ibu-ibu perlu mengambil vitamin-vitamin seperti di atas dan cuma perlu menambah satu lagi vitamin iaitu

Omega Guard - Omega Guard mengandungi 1000mg asid lemak Omega 3 yang termasuk di dalamnya DHA dan EPA yang mana ia boleh menggalakkan perkembangan otak, sistem saraf dan fungsi mata bayi

OK... ini saja perkongsiaan saya hari nie...

SITI SALMAH MOHD. NOOR (SID 1066761)


SMS / WHATSAPP: 019-7263314

CALL: 012-5772285

No comments:

Post a Comment